CLUB DE LECTURA: LA BIBLIOTECA DE BUNYOLA.






Fotografia: Cata Oliver
BIBLIOTECA f.: cast. biblioteca.
|| 1. Local on se guarda una col·lecció de llibres.
|| 2. Conjunt de llibres disposts per a la lectura.
|| 3. Obra que tracta dels llibres propis d'una regió, d'una ciència, etc.

La paraula "biblioteca" prové del llatí bibliothēca, que a la vegada deriva del grec βιβλιοθήκη ('bibliothēke') ('biblíon' «llibre») i θήκη ('théke' «armari, capsa»).

Les biblioteques han estat, al llarg de la seva història i segons les èpoques, centres d'expansió del saber o refugi de la cultura, alhora que objectiu en temps de guerres pel que signifiquen i simbolitzen. La història de les biblioteques forma part de la “gran història” (qui no ha sentit parlar de la Biblioteca d'Alexandria o no es demana quins secrets amaga la gran Biblioteca Vaticana) però ens acompanyen de manera més quotidiana, a prop nostre encara que de vegades no ens adonem. M'agrada pensar que una biblioteca, per modesta que sigui, amaga tot un món d'històries que nomès esperen lectors atents que les descobreixin. Però també, darrerament, i sobretot les biblioteques municipals, s'han convertit en centres de trobada i dinamització cultural.

LA BIBLIOTECA

La biblioteca de Bunyola, gràcies a la iniciativa de la seva bibliotecària i sobretot des de la seva nova ubicació a l'antic Mercat Municipal, es mercat, està assolint a poc a poc aquest paper dins la vida social del poble. Encara que no està inagurada oficialment, funciona al nou local des de la passada Fira de Santa Catalina, quan es va aprofitar l'ocasió per presentar-la als bunyolins i visitants. Ens comenta na Cata Oliver, la bibliotecària, que de novembre ençà, s'ha incrementat notablement el número de visites i d'usuaris, i es mostra satisfeta de l'acollida que tenen les activitats que s'hi organitzen.

La disposició actual de la biblioteca permet la separació de la zona infantil i una sala d'estudi a l'altre costat del passadís, que, si bé no està totalment equipada (hi manquen les prestatgeries), ja és utilitzada freqüentment per un grup de joves. Aquesta és una caràcterística que recalca na Cata: que hi ha molts d'usuaris fixos, de totes les edats. Des d'infants de 3 i 4 anys que dibuixen a la pissarra i nins un poc més grandets que fan els deures junts a la sala infantil fins a estudiants de batxillerat que preparen els seus exàmens a la sala d'estudi.

També n'hi ha que fan ús dels ordinadors situats a l'entrada i altres que llegeixen la premsa i les revistes a la sala general, asseguts ara en un còmode sofà que li dóna a la biblioteca un aire casolà molt agradable (freqüentment són pares i mares que esperen els fills que passen l'estona entretinguts remenant els contes). I una curiositat: el dimarts és el dia de major afluència de públic. Potser perqué els dilluns està tancada i el públic s'enyora.

LES ACTIVITATS

Com no podia ser d'altra manera, les activitats oferides per la biblioteca, giren sobretot al voltant dels llibres i la lectura, com per exemple els "contacontes", que tant d'èxit tenen entre els més petits, un públic que també gaudeix amb els tallers de manualitats i les petites representacions teatrals.

Des de fa ara dos anys funciona un club de lectura que es reuneix la darrera setmana del mes. La propera sessió serà dia 28 de maig i es comentarà el llibre “Memorias de un amante sarnoso” de Groucho Marx. A la de juny, que serà dia 26, el llibre programat és “Pandora al Cong”, d'Albert Sánchez Pinyol, així que encara hi sou a temps!

I, com no podia ser d'altra manera, el dia gran del llibre, el 23 d'abril, la nostra biblioteca va fer festa gran. El matí, amb la col.laboració de l'APIMA i el Centre de Dia es va representar "La flor romanial" en teatre de titelles mogudes pels nins. La narració va ser a càrrec de Nicolau Colom acompanyat de na Maria Magdalena Borràs a la flauta i na Catalina Mateu amb les cançons. L'horabaixa, en Joan Muntaner "Xanguito" va fer la seva versió de "La llegenda de Sant Jordi". Ambdues sessions amb gran èxit de públic com podeu veure a les fotografies.

Llarga vida a la biblioteca!

Text: PAU MANZANO
Fotografia: ALEIX PASQUAL

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada