ESCOLA VIVA: L'HORT ECOLÒGIC.





Tots els éssers vius, plantes, microorganismes, cucs, insectes... formen l'ecosistema del nostre hort escolar juntament amb el sòl.

El consum dels productes cultivats a l'hort ecològic, a més de no contenir elements contraproduents per a la salut, possibiliten gaudir dels gusts i olors autèntics.

A l'hort estam en contacte amb la terra, insectes, eines, llavors, plantes... sembram, oloram, regam, cavam...

FAVES: Aporten l'anomentat tècnicament L­dopa, que és un precursor de la dopamina. Menjar-ne potencia el bon humor i estimula la memòria. No solen venir tan de gust, però tenen els mateixos efectes positius que la xocolata (Trinitat Gilbert)

ALLS: Totes les plantes hortícoles són sanes per a la salut de les persones, especialment si són ecològiques. Però amb l'all encara n'hi ha més. Amb el següent rodolí, queden patents les seves propietats.
Si utilitzes l'all com a condiment
tendràs un natural medicament.
Les tres causes més freqüents de mort són les tres ces: cor, càncer i carretera. Doncs bé, l'all contribueix a la prevenció de les dues primeres. En el cas de la tercera ho fa d'una manera indirecta, millorant la circul·lació cerebral i , per tant, afavorint els reflexos a l'hora de conduir.
Com veieu, els alls serveixen per a molt més que per espantar els vampirs...(Pilar Senpau)

LLETUGA: Les lletugues són de la família de les compostes, comparteixen la parada amb les bledes, espinacs, carabassons i cogombres.

Sinònim d'enciam, la lletuga és l'hortalissa típica de les ensalades, en conseqüència el seu consum és en fresc.
Existeixen moltes varietats, a l'escola hem sembrat la lletuga romana que presenta fulles rígides i rectes, que creixen enrevenades i s'agrupen en un cabdell allargat. També hem sembrat la de roure.

Cada alumne ha creat la seva ensalada amb diferents ingredients i la lletuga de l'hort. 
Les endívies i lletugues
són bones per fer ensalades
això no t´ho dic debades
menja tota la que pugues.
Text: TONI BUJOSA ESTARELLAS.
Fotografia: JAUME MATEU BATLE.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada