NA MARIA VA A L'ESCOLA DE MÚSICA

Na Maria assaja amb el clarinet poc abans d'anar a l'Escola de música.
Quan és l'hora, parteix de casa tota il·lusionada.
Abans el padrí tenia la ferreria en aquest carrer.
Córre perquè no vol arribar tard.
Uff! Són feixugues les escales de l'escola.
Ha arribat d'hora. A classe està molt atenta i s'ho passa molt bé.
Na Maria té 9 anys i en fa 4 que va a l’Escola de Música de Bunyola. Actualment va a classes per aprendre a tocar el requint (clarinet afinat en Mi bemoll). Si tot va bé, tot i que és un poc jove, a final de curs s’incorporarà a la banda de música o a la banda jove (un nou projecte que s’està gestant).

A na Maria li agrada molt la música, n’és una entusiasta, per això no li fa mai peresa assajar ni anar a classe. Quan sigui gran vol ésser professora de música.

A casa, tant na Maria, com els seus germans Francesc i Tomeu, i també na Magdalena, la mare, són tots alumnes de l’escola de música. En Guillem, el pare, encara que no va a classes, també toca el teclat.

En Francesc, que té 13 anys, ara toca el piano i abans anava a classes de violí. En Tomeu, de 16 anys, ha anat a classes de guitarra elèctrica i acústica, i actualment toca la tuba a la banda. Na Magdalena, que de molt jove ja tocava la guitarra a la Rondalla d’en Miquel Palou i actualment també ho fa a la Rondalla cordes i pues, va a classes de clarinet, n’ha fetes de violí, i toca a la banda i amb l’orquestra de corda. Realment és tracta d'una família entregada apassionadament i plenament a la música, però no és l'única. A Bunyola, d'un temps ençà, es respira música per tot arreu.
____________________________________________________________________________

L'ESCOLA DE MÚSICA DE BUNYOLA: UNA REVOLUCIÓ IMPARABLE


Arxiu fotogràfic de l'Escola de música de Bunyola. BUNNOVA.
L’Escola de Música de Bunyola és fruit de la curolla de tres joves músics que per fer els seus estudis musicals hagueren de davallar i pujar durant molts anys de ciutat, amb el conseqüent tragí i depesa en temps i desplaçament que els suposà a ells i als seus familiars en un temps en què el trasport públic era bastant deficient. Per la seva experiència, i veient l'interès que hi havia per la música a Bunyola, tengueren la visió, la valentia i l'esperit emprenedor de muntar l’actual escola. Parlam d’en Toni Bujosa i els germans Eduard i Biel Riera. Probablement l’empresa no hagués estat possible sense l'ajuda i la dedicació, també, de Pere Riera, l’home que es mou entre bambolines i que duu tot el manegot administratiu i d’organització. Aleshores, un recent prejubilat de la banca que els animà a muntar l'escola i trobà tot d’una a què dedicar-se sense que mai hagi tengut temps d’avorrir-se.

L’Escola de Música de Bunyola es va crear com una associació sense ànims de lucre en el curs 2000-2001, i en aquell primer any ja tengueren 48 alumnes. Actualment, en tenen 230. És una història d’èxit que va creixent de manera vertiginosa i imparable. És una revolució cultural en tota regla de conseqüències immesurables que ha dinamitzat i trasmudat tot un poble. Probablement no hi ha cap família a la vila que no tengui un o més músics. El que és segur és que no hi a festa ni acte social on no hi hagi música. L'Escola de música, d'altra part, no ha canviat tant sols els sons del poble, sinó també la gent. Gràcies a l'escola moltíssima gent ha centrat el seu interès en la música, els ha arreplegat com a colla i com amics i ha fet que participin activament de la dinàmica del poble. 

L’escola, a part de les diferents classes d’intruments que s’hi poden aprendre a tocar, actualment compta amb:
  • Tres corals. La coral Minuet (amb la peculiaritat que està integrada completament per dones) i les corals infantils Clau de Sol i Clau de Fa
  • Una banda de música (en projecte la banda jove).
  • Una orquestra de corda. 
  • Quatre batucades: Les de nins, que es diuen Un petit d'escàndol (constituïda per dues batucades, la dels nins de primer any i la dels nins de segon any) i les dels grans que es diuen Batucada d'escàndol (constituïda també per dues batucades, la dels alumnes de tercer any i la dels alumnes de quart). A part hi ha la batucada Saravà (integrada per músics de l’escola de Bunyola i d’altres llocs). 
  • Una col·lectiva de clarinets. 
L'associació, integrada per 300 socis, ha creat també un fons social perquè alumnes amb dificultats econòmiques hi puguin anar a classe. 

Des dels inicis la formació s’ha impartit a les aules de l’escola Mestre Colom, popularment coneguda com l’escola des Pins. Molts de nits que hi van a escola durant el dia, llavors hi tornen d'horabaixa per aprendre música.
Pere Riera, Bunyola. BUNNOVA. Fotografia: Jaume Mateu Batle.



Per acabar, aquí teniu algunes frases de Pere Riera que trobam ben rellevants i que transmeten l'esperit i la dedicació amb què, desinteressadament, fa la seva feina:
"No es pot viure sense música, forma part de l'ànima"
"Quan tens mal a l'esperit, la música és la millor companya" 
"L'objectiu que tenim és que tots els alumnes gaudeixin de la música"
“Ens esforçam perquè cada nin i cada nina sàpiga tocar. Llavors ens agrada que cada any surtin, que toquin i els fugi la por d’actuar en públic. Volem que els surti bé i que tenguin històries d’èxit” 

NOTA: A la banda manquen trompes i fagots, així que si sabeu tocar aquests instruments i estau interessats en participar, vos podeu posar en contacte amb ells.


Per a més informació podeu visitar la web http://embunyola.com

TEXT: JAUME MATEU BATLE
FOTOGRAFIES: GUILLEM ALCOVER GELABERT

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada